A Föld napja
2018. április 20. írta: Kreatívan ébredő

A Föld napja

a_fold_napja.jpg

Az idei Föld napja kiemelt témája a műanyagmentes világ. Ez a tematika valójában egy túlfogyasztás nélküli életmódot takar, és egy tudatosabb életformát, amelyben a fogyasztási cikkek  közvetlenül, és nem a csomagolás, pazarlás útján kerülnek hozzánk vásárlókhoz. Adjuk meg a módját az étkezésnek is, és ne használjunk műanyag evőeszközöket, a porfogó tárgyaink, amelyek csak a helyet foglalják, igazán nem feltétlenül jellemzőek ránk, hogy ne tudnánk nélkülözni őket. Gondoljunk csak arra, hogy a feng shuiban mindennek megvan a rendeltetése, a használhatatlan tárgyak körül nem mozog a csí, ezért akár blokkolhat is egy életterületet.

Ha zöldíted a környezetedet, fát ültetsz, haszonnövényeket, ha komposztálsz, éhezteted a kukát, ha biztos forrásból szerzed be az élelmiszereidet és környezetbarát szerekre váltasz, előfordulhat, hogy kiengeszteled a megtépázott természetet.

Ezen a napon több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban, a Föld napja ma már a világ legnagyobb környezetvédelmi eseménye. Ennek ellenére az is elhangzik ilyenkor, hogy az alkalom adta tettvágy ne csak egy ünnepnapra szóljon, tegyünk az éghajlatváltozás ellen minden héten, de legalább is gyakrabban, mint tettük eddig.

Világméretekben április 22-én a Föld napja a 48., Magyarországon a kezdetek, 1990. óta a 28. esemény. Az a hír járja, ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben. A legújabb megmozdulás az 50. Föld napjáig tart, s a cél, hogy éveken belül tűnjön el a műanyag szemét.

A másik legfontosabb célkitűzés a 2016. évi Föld napján indult világkampány célja, hogy 2020-ra 7,8 milliárd fa ültetése valósuljon meg. Tekintve, hogy évente több mint 15 milliárd fával csökken  a Föld erdőállománya, be kell hoznunk az elmaradást is.

Ha egy ember egy fát ültet, addigra legalább élünk annyian a bolygón, hogy a céltervet teljesítsük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413852064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása