A tó, ami sosem apad ki
2023. március 14. írta: Kreatívan ébredő

A tó, ami sosem apad ki

 szent_to.jpg

 

 

12.jpeg

 

k.jpg

 

Létezik egy szent tó Luxor közelében, a Nílus jobb partján az ókori Egyiptom egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne, a karnaki templomkomplexum mellett. Ámon templomának körzetében fedezték fel a talajvízzel telítődött medret, amely állítólag a papok rituális tisztálkodásához biztosította a vizet. Ez a tó évezredek óta itt áll, és sosem apad ki. Hány ilyen biztos erőforrást ismerünk a környezetünkben?

Ilyen természeti erőforrásokra lenne szükség az egész kontinensen, különösen ott, ahol az elsivatagosodás már hatalmas méreteket ölt. A Keleti-sivatagban olyan ritka az oázis, hogy azt csak az ott élő őslakos, illetve betelepült beduinok tudják csak, merre találják. Egész pontosan a tevéik, akiket, azon túl, hogy a turisták szolgálatába állítanak, azért is tartanak, mert nagyon jó érzékük van a sivatagban a vízlelő helyek kereséséhez.

Alighogy elhagyjuk Hurghada négycsillagos szállodákkal övezett negyedét, a sziklás hegy-völgyek, és végeláthatatlan homokdűnék világa vesz körül bennünket. Noha a Keleti-sivatag földrajzi értelemben a Szaharához tartozik, sajátos adottságai miatt ezt a több mint kétszázezer négyzetkilométernyi sziklás vidéket szokás Arab-sivatagnak is emlegetni.

Bárhová is mentünk Egyiptomon belül, mindig volt nálunk palackozott ásványvíz, anélkül nem indultunk el. A szálloda All Inclusive ellátásában benne foglaltatott, hogy napközben is, bármikor rendelhettünk az italkínálatból. Több jóakarónk felkészített minket utazásunk előtt, hogy ne használjuk a csapból folyó vizet a bakteriális fertőzések elkerülése végett, de mint megtudtuk nálunk, hála a szállásunk négy csillagos minősítésnek, szerencsére tisztított víz folyt a mosdóban. Ennek ellenére az ottlétünk egy hete alatt elővigyázatosságból csak palackozott vízzel mostam fogat.

Csak amikor hazaér az ember, akkor kezdi értékelni, amit korábban természetesnek hitt, hogy elérhető a tiszta víz, vagy hogy szinte korlátlanul rendelkezésre áll. Kedvem lett volna belegázolni a Balatonba, kiállni az esőbe, tudván, hogy az esőzés Afrika ezen részén jó, ha évente kétszer fordul elő. 

sivatag.jpeg

 

 

7.jpeg

 

20.jpeg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818071992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása