Az elsüllyedt világok
2022. január 30. írta: Kreatívan ébredő

Az elsüllyedt világok

Mese és valóság

a_vilag.jpg

 

Van egy mese, amelyre a generációm tagjai talán még emlékeznek. Nem is volt inspirálóbb gyerekként, mint „Az elsüllyedt világok”, francia tévés rajzfilmsorozat, évekig futott a tévében a 80-as évek végén. Meggyőződésem, hogy már akkor rejtett üzeneteket tartalmazott a távoli jövőről, mely üzenetek számukra is csak később, felnőttkorban realizálódtak. A kaland, fantasy és egyben sci-fi sorozat egy csapat elhivatott, világmegmentő gyerekről és felnőttről szól, akik a jövő társadalmát a fogytán lévő energiaforrásuk felélesztésével próbálják megmenteni.

Az introban elhangzik, hogy a nagy világrengés otthonukat, "Árkádiát" a föld alá temette, azóta lakói a föld alatt élnek. Egyszer azonban a napjuk, melyet Shagmának hívtak, beteg lett, s bár a múltjukról felfedeztek néhány adatot, a "Shagma" meggyógyítására azonban nem találtak megoldást. A gyermekek megalkották, majd a Föld felszíne felé küldték követüket, Árkánát.

A rajzfilm egyes epizódja a fő energiaforrásuk megmentéséhez szükséges küldetéseket eleveníti fel, szereplői különféle szürreális kalandokba keverednek, és szinte tetten érhető, ahogy a fantázia művészien keveredik a valósággal. Utólag visszanézve egy kicsit vontatott maga a mese, a mai gyerekek számára is, viszont még mindig könnyű elveszni benne a különleges mondandó és az izgalmas történetek bűvkörében. Bár több ilyen mese szólna valós problémák megoldásáról, és úgy gondolom ezt a felnövekvő generáció is igényli.

Tegyük fel, hogy a képzeletbeli helyszín, otthonunk most a Föld, és a mi energiaforrásaink megmentésére irányul minden törekvés. Valószínű egyébként, hogy a forgatókönyvíró is így akart utalni az összefüggésekre, amikor a világ megmentéséről beszél. S bár a mi Napunk nem valószínű, hogy az emberiség léptékében mérve valaha kihunyna, a Földünk erőforrásai viszont annál inkább végesek.

Az egyik epizódban helyesen utalnak arra, hogy bizonyos hegyek, és Föld egyes rétegei kristályokból állnak. A történet arra próbál rávilágítani, hogy ezeket a kristályokat óvni, és védeni kell. Egyesek úgy hiszik, hogy a földfelszínen a kristályokat és egyéb ásványokat, ha jóra „hangolják”, akkor a harmónia a földfelszín alatti szintekre is kihat. A rezgésszintjük megemelésével megelőzhetőek lennének a földcsuszamlások, és mivel állítólag ezek a kristályok szabályosan kommunikálnak egymással, nem mindegy milyen energiákkal veszik őket körül.

Egy másik részben megjelenik az állatvédelem, hol a fókák, hol más veszélyeztetett állatok bukkannak fel, amelyek vadászatát próbálják hőseink betiltani. Azt hiszem egyértelmű, ahogyan a gyerekek számára is érthetővé teszik a fenntartható élet fontosságát.

A „sárgaréz próféciája” című epizód, a réz különféle jótékony szerepéről szól. Az ötletgazda abból indulhatott ki, hogy a réz az emberiség által legrégebben ismert gyógyító fémek egyike, erejét évezredek óta ismerik és használják. A vörösréz, például ideális víz tárolására, ezen kívül a szervezet számos élettani funkciójára jótékony hatású, és ott, ahol értékelik a természet gyógyító erejét. Rézre a Föld rétegeinek is szüksége van.

A mesében bemutatnak különböző (atlantiszi?) korokat, sokszor keverve a múlt és jövő színtereit, ókori és középkori helyszíneket, ahol hőseink beavatkoznak a történésekbe, a jelen problémák kiküszöbölésére, egyben utalva arra is, hogy a jelenben is mennyit tehetünk az elkövetkezendő korok javára.

 

elsullyedt_vilagok.jpg

"Szép világ,... ha a te jössz, meg lehet menteni!.. Mozdulj és utazz velünk, s felderül a nagyvilág!"

 

vilag.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr9816965842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.01.31. 08:01:17

Úgy emlékszem ennek a sorozatnak az dagadt főgonosznőjét "Popócici"-nek hívták. (Maxigáz és Zsebpiszok, Agyalap ha jól emlékszem) Imádtam!
süti beállítások módosítása