Műanyagmentes július
2020. július 04. írta: Kreatívan ébredő

Műanyagmentes július

és a civilizált forradalom

palackok.jpg

 

A "Műanyagmentes Július" kihívás idén újra felhívja a figyelmet az eldobható műanyagok által okozott hulladékszennyezésre, és ösztönöz minket egy műanyagmentes életmód kialakítására. A kezdeményezés résztvevői egy hónapig nemet mondanak a plasztik használatára. A kihívás 2011-ben, Ausztráliából indult, és tavaly több mint százhúsz millió ember vett benne részt a világ százhetven országából.

A környezetünket hosszú távon szennyező műanyagokat mellőzve a „Plastic Free July" célja, hogy minél kevesebb kerüljön a kukába és a hulladékégetőkbe, hogy megelőzzük, hogy legrosszabb esetben a természetbe kerüljenek. A bolygónk jövőjéért aggódó civilek ezért ebben a hónapban megpróbálnak kiiktatni minden felesleges műanyagot, de legalábbis arra törekednek, hogy minél kevesebbet termeljenek belőlük.

Nagy áttörés, hogy egy év múlva, jövő júliustól végleg betiltják az egyszer használatos változatukat! A 15-50 mikron falvastagságú eldobható zacskók eltűnhetnek a boltokból, az ennél vékonyabb ún. kiflis zacskók termékdíját vagy húsz szorosára emelik. Környezetre gyakorolt hatásuk csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, bizonyos étel és italtároló edényeket.

Az egyik legnépszerűbb hazai és nemzetközi környezetvédelmi szervezet is petíciót indított az ügy érdekében. Nem kis megmozdulásnak lehettünk tanúi, amikor azt negyedmillió ember írta alá... de ezzel még nincs vége a küzdelemnek. Készülnünk kell a "jövőre" a mindennapi szokásaink szintjén, hogy ne érezzük később sem a hiányukat!

Vásároljunk kimérve, saját zacskóban, vagy egyedileg készített szütyőben! Kerüljük a csomagolt termékeket, amiből csak lehet válasszunk egyelőre üveg, vagy papírcsomagolást, és ezeket szelektíven gyűjtsük! Elvitelre ételhordót, vagy újratölthető poharat válasszunk! Kerüljük a nem természetes eredetű, és mikroműanyagot tartalmazó kozmetikumokat! Talán ez meggyőzi majd a gyártókat is alapvető igényeinkről és elhivatottságunkról.

 

szivoszalak.jpgkapucsino.jpg 

 

 Hogy a kávét műanyag pohárba, vagy csészébe kérjük? Melyiket válasszuk, az eldobható evőeszközt vagy az étkészletből valót? Látszólag lényegtelen kérdések, mégis a Föld élhetősége múlik rajta. Ha nem teszünk semmit, bekerülnek az élőlények szervezetébe, a természetes vizekbe és élőhelyekbe, ahol nem bomlanak le végül. Ilyen módon évente vagy nyolc millió tonna szemét kerül az óceánokba, sok tengeri élőlény halálát okozva ezzel. Az elmúlt hetekben sajnos előfordult, hogy egyszer használatos maszkot és kesztyűt is találtak a PET palackok mellett.

A legtöbbet akkor tehetünk, ha a műanyag használati tárgyainknak megkeressük a természetes alapanyagú alternatíváját, vagy tartósabb megfelelőjét. Ha nem is sikerül megúsznunk a használatukat, attól még gyűjthetjük szelektíven.

Azt mondják, a kérdés civilizációs probléma és szociális megközelítést igényel. A jólét magával hozta a fogyasztói társadalom kényelmét, egyik oldalon a tömegtermelést és az érzéketlenséget, másik oldalon az egyediséget és a stílusőrületeket, valamint mindezzel a bizalmatlanságot. Gondoljuk el, hogy még a döntéshozók is ragaszkodhatnak a fél literes ásványvizes üvegükhöz és műanyagpoharas kávéjukhoz, amelyek elengedhetetlen kellékei a tárgyalásaiknak. Ezért új, civilizált trendeket kell alkotnunk, továbbá érdekeltté kell tennünk őket a témában.

 

A Műanyagmentes Július hivatalos honlapja: www.plasticfreejuly.org

 

etkeszlet.jpgevoeszkoz.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr2215980936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása