Az öt elem egyensúlya
2019. szeptember 29. írta: Kreatívan ébredő

Az öt elem egyensúlya

sztupa.jpg

 

Zalaszántón a Béke Sztupánál Padmaszambhava békítő tűzszertartására került sor szeptember utolsó hétvégéjén. A zalai sztupa Európában az egyik legnagyobb, ereklyét is őrző létesítmény a Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén várja a látogatókat, ahol időközönként, egy évben többször is látogatását teszi egy-egy rinpoche, szellemi vezető. Egykor Őszentsége a 14. dalai láma avatta fel a helyet, most Khenpo Tashi Rinpoche tette tiszteletét itt a helyi közösség meghívására.  Alapvetően a rituálé remek alkalom volt arra, hogy a negatív karmáinkat megtisztítsuk, az akadályozó tényezőket, betegségeket megszüntessük, és harmonikus állapotba kerüljünk.

A tűzszertartásnak azonban van egy nagyobb olvasata a kagyü hagyományokban, nevezetesen, az öt elem egyensúlyát helyrehozni a világban, így a tűz és víz, a föld, a fa, a levegő illetve a fém harmóniájára való eredendő törekvés, és az elemek megfelelő jelenléte minden élet alapja.

Khenpo Tashi Rinpoche a tisztító erőket megidéző szertartás után fehér ruhát és fejfedőt öltött, így folytatta az előadását, mely során felajánlásokat mutatott be. „Amint megborul az egyensúly a Földön, a vizek kilépnek medrükből és megáradnak, a tűz elterjed és lángba borít mindent, ami az útjába áll, felemészti a fát, a levegő szennyezett lesz, és nem ad lételemet az életnek, ahogy a föld sem.” – mondta. Hiszen ideális esetben a víz táplálja a fát, a fa és a levegő a tüzet, a tűz pedig hamujával táplálja a földet. A kínai filozófia szerint az ötödik elem a fém, amelyek ásványi anyagokkal látják el a vizeket, és a föld rejti magában az érceket, melyből születik.

Közös meditáció után, a termékenység előtt tisztelegve mutatott be felajánlásokat rizs, bab, árpa, és különféle magok stb. tűzre vetése által. Ezt követően a jelenlévőknek is lehetőségük volt hozzájárulni a szertartáshoz, és egyesével felajánlaniuk. Minden mozdulatnak megvan a maga jelentése, és a rituálék egymásra épülnek, kezdve a tisztítástól a gyógyításon át a védelem megszerzéséig, hogy a szangha szavaival élve, az váljon minden érző lény javára.

 tuzszertartas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr8715181956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása