Globális viták
2018. március 17. írta: Kreatívan ébredő

Globális viták

Mikor és hol döntenek a világ sorsáról?

globalis_vitak.jpg Körforgásos gazdaság és ökoinnováció

A körforgásos gazdaságban a legfontosabb kérdés az újrahasznosítás, ezen belül is hogyan érhető el az újrafeldolgozott műanyagok szélesebb körű használata, és a vegyi anyagokat tartalmazó hulladékok biztonságos újrahasznosítása.

Az unió környezetvédelmi politikájáért felelős Környezetvédelmi Tanács keretében március 5-én folytattak véleménycserét a szakminiszterek annak érdekében, hogy megóvják környezetünket a műanyagszennyezéstől, tengereinket pedig a mikroműanyag-részecskéktől.

Az ökoinnováció fontos helyet tölt be a körforgásos gazdaságban. A környezetbarát beruházások és finanszírozás révén elősegíthetik a munkahelyteremtést és a környezeti kihívások a növekedés lehetőségét is magukban foglalják. Előre bocsátottak a gépkocsikra és a könnyű tehergépjárművekre alkalmazandó, CO2-s normákat magában foglaló jogalkotási javaslatot.

A levegőminőség és az uniós polgárok egészsége volt a fő témája a Környezetvédelmi Tanács bolgár elnöksége alatt februárban tartott 21. európai ökoinnovációs fórumnak is.

 

Klíma és óceánok védelmében

Az idén Kanadában megrendezésre kerülő a G7-ek találkozójának egyik fő témája a női egyenjogúság, egy békés és biztonságos világ megteremtése lesz, egy fejlődés indukálása, melyben mindenki érintett. Ezen túlmenően új munkahelyek létrehozása külön napirendi pont, és nem utolsó sorban a tiszta energiák által a klímaváltozás megfékezése.

Hét ország környezetvédelmi és energiaügyi miniszterei fognak találkozni, hogy közösen dolgozzanak ki egy átfogó tervet a klímaváltozás problémáján belül, és döntenek majd olyan innovatív technológiákba történő befektetésekről, amelyek a fenntarthatóságot alapozzák meg.  A kanadai találkozó nem véletlenül az óceánok védelmére fókuszál, az óceánokra, mint a természetes örökség részeként, és a benne rejlő gazdasági lehetőségek kapcsán.

Hogy teljesítsék ígéreteiket egy tisztább és jobb jövő reményében három egymástól függő kihívást tűztek ki célul úgy csökkentve a klímaváltozást, hogy közben az óceánok védelmében átértékelik a közlekedés és a gyártás, egyáltalán az energiafelhasználás folyamatát, amely remélhetően humánusabb és zöldebb lesz a jövőben.

 

Európai Fenntarthatósági Hét

Európa szerte, így Magyarországon is újra elindul immár harmadik alkalommal a Franciaországban és Németországban nagy hagyományokkal bíró kezdeményezés. A május 30. és június 5. között zajló információs tematikai hét célja, hogy a szélesebb közvéleménnyel is megismertethessék a fenntarthatóság kérdéseit a gyakorlatban.

17 általános célhoz 169 feladat tartozik, köztük anyagi és intézményi célok.

Főbb témák a szegénység felszámolása, éhezés megszüntetése, egészség és jólét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke, igazság és erős intézmények, partnerség a célok eléréséért…

 

COP24

Az évet az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája zárja, a Párizsi Megállapodás végrehajtásának függvényében. A találkozónak decemberben a lengyelországi Katowice ad otthont.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr613747686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása