Nők, akik megváltoztatták a világot
2018. március 08. írta: Kreatívan ébredő

Nők, akik megváltoztatták a világot

s ha nem is, hát változásra inspirálták...

nok3.jpg

 Azt mondják nőkre, jókra rá lehet bízni a világot. Az anyák tudják a legjobban, hogyan működik. Pelham Wodehouse angol író szerint „a kéz, amely a bölcsőt ringatja, a világot is igazgatja.”

 

 

 

 

Mindenkinek van egy képzeletbeli listája nőkről a történelemben, a divat világában, a zene- vagy a filmiparban, én azokat válogattam össze a teljesség igénye nélkül, akik néha nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy megmentsék a Földet. Akikről alig tudunk valamit, mégis mindvégig ott voltak a háttérben.

Kevesen tudják például, hogy Yoko Ono (1933-), John Lennon özvegye túl a művészetet és békét pártoló aktivista tevékenységein, környezetvédelmi célokat is támogatott.

 

 

Egy új generáció nevelkedett fel és kapott világképet Jane Goodall (1934-) etológus munkássága alatt. Ötven évvel ezelőtt kezdte tanulmányozni a csipánzokat Tanzániában, és egész életét a vadvilág védelmével töltötte. Hasonló munkát gorillákkal Dian Fossey végzett még Kelet-Afrikában.


 

 

Susan Solomon (1956-) a Nemzeti Éghajlati Adatközpont tudományos szakembere az ózonlyuk okának felderítésében munkálkodott. Az üvegházhatású gázok és egyéb kemikáliák vizsgálata során a légkör tanulmányozásában ért el eredményeket.

 

 

 

 

Wangari Maathai (1940-) az első afrikai nő, környezetvédelmi aktivista, aki Kenya demokratikus mozgalmának vezetőjeként Nobel díjat kapott a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásáért. Felszólította a nőket, hogy ültessenek fákat, részvételével több, mint 45 millió fát ültettek Afrikában és Amerikában.

 

 

 

Egyéb: Rachel Louise Carson (1907-1964) amerikai tengerbiológusról, ökológusról azt tartják, hogy az ő írásainak hatására indult meg a nemzetközi környezetvédő mozgalom.

 

 

Ide kellene sorolnom azokat a színészeket és közéleti szereplőket, akik a fenntartható divatipart támogatják, ők ugyanis a pénz és filmgépezeten átlátva véleményüket fejezik ki a jólét okozta  pazarlással kapcsolatban, bevételük egy részét adakozásra, jótékonysági célokra fordítják.

És végül a szoláris építészet előfutárai között ott van Telkes Mária, a XX. század alternatív energiaellátásának egyik kutatója, akinek munkája nyomán ma a napenergia nagyobb mértékű hasznosításában passzív építészeti elemek mellett aktív eszközöket is alkalmaznak, hogy a hagyományos energiaellátás igényét a minimálisra csökkentsék.

Ha létezne egy lista "Magyar nők a fenntarthatóságban" címmel, bizonyára benne lenne még Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, az IPCC tudósa, és Fenyő Márta fizikus, a polarizált fény-hatás-mechanizmus kifejlesztője.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113725420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása