Szárazság és aszály a Víz Világnapján
2022. március 22. írta: Kreatívan ébredő

Szárazság és aszály a Víz Világnapján

 

szarazsag_1.jpg

Porzik a magyar termőföld, rég nem látott szárazság leledzik a földeken. Épp a Víz Világnapja előtt egy nappal hirdették ki hivatalosan is a tartósan vízhiányos időszakot, egyben riasztást az ország teljes területére. Már korábban lehetett sejteni, hogy gond van, a NAK szerint a talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt hetekben azonban tovább száradt, a szokásos érték felénél is többre csökkent a nedvességtartalom, az időjósok szerint pedig számottevő csapadék továbbra sem várható. Ha így lesz, kimerülnek a talaj vízkészletei ez mind az őszi, mind a tavaszi vetések kárára mehet.

Nemcsak az országban, Európában, sőt a tengerentúlon is rossz a helyzet, legutóbb arról hallhattuk, hogy még Madagaszkáron is kárognak a vészmadarak, változatos ökoszisztémáját fenyegetve évek óta tart a szárazság, s most már ezzel együtt a víz és az élelmiszerhiány is.

Merthogy élelmiszerhiányt is okoz a víz hiánya. Amióta az ENSZ először 1993-ban március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, minden évben e napon, világszerte megemlékeznek a vízkészletek megóvásáról és a vízminőség megőrzésének fontosságáról. Az idei világnap fókuszában a felszín alatti vizek, mint közös kincsünk áll. Jelmondata: "Láthatóvá tenni a láthatatlant!"

A szakemberek szerint egy lassú intenzitású esőzés megmentő erejű lenne, és hatásosabb, mintha hirtelen esne le a megszokott mennyiség, ritkábban és heves lefolyásúan. Nem is beszélve a jégeső okozta pusztításról, vagy a korai fagyokról, amelyek nem kímélik a gyümölcsfákat sem.

Vannak egyéb baljós tényezők is. Alig kezdődött el az év, a Balaton vízszintje drasztikusan lecsökkent, amennyiben tartósan alacsonyan marad, az vízminőségromláshoz vezethet.

És hogy becsempésszek egy ezoterikus vonalat is a történetbe, meg kell jegyezni, hogy 2022 a Víz/Tigris Éve a kínai horoszkóp szerint. Ebben az évben meghatározó lesz a víz elem, mellyel kapcsolatban nem ajánlott pozitívan vagy negatívan előre bocsátkozni, a lényeg, hogy számolnunk kell vele, mert nagyon úgy tűnik, hogy alapvetően egy a víz szempontjából meghatározó év előtt állunk.

 

jegeso.jpg

 

(szerk.:) 2022. március 31-én végre megérkezett a várva várt eső az ország egészére, és több európai országban esett le az ilyenkor szokásos csapadékmennyiséget meghaladó mértékben. Április első felére hazánkban havas esőt is jósolnak a meteorológusok.

 

 

viz_vilagnapja_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr3617786812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása