Kert-kapcsolat
2018. szeptember 03. írta: Kreatívan ébredő

Kert-kapcsolat

Közösségépítés a mindennapokban

kkert1.jpg

 

A vidék friss zöldségei, gyümölcsei és fűszernövényei köszönnek vissza ma a nagyvárosi közösségi kertekben. A fővárosban több mint harminc helyen, de a legtöbb megyeszékhelyen megtalálható már országszerte ez az innovatív kezdeményezés. Legyen az szakember vagy hobbikertész, esetleg természetkedvelő, valójában azért vonzza ez a program, mert élményszerű, hasznos időtöltés és kulináris örömök nagyszerű keveréke. Mindeközben különböző korú és tudású embereket szervez egy közösségbe, ahol közös a gondozásra váró földterület.

Generációs és kulturális különbségeket győz le a veteményesben eltöltött idő ezeken a közös tulajdonban lévő parcellákon. Követhető példát ad a környezettudatos és fenntartható életmódra, így másik nagy hozama, hogy egyre több ún. tankert jön létre nevelő célzattal. Eljut családokhoz, egyéb más kisebb nagyobb társadalmi csoportokhoz, így juthat el egyre több emberhez a gyakorlati megvalósítás folyamatában. A lakók aktív, segítő hozzáállással vállalnak szerepet a közösség mindennapi életében. A konyhakerteken túl gyógynövények termesztésével olykor a természet patikáját varázsolják a panelek tövébe.

Ha bekerülünk egy ilyen miliőbe, észre sem vesszük és új városi térhasználat trendjét sajátítjuk el, újragondolunk közösségi tereket, újfajta építészeti stílusokat hozunk létre, zöld emeleteket, köztéri műalkotásokat stb. És ez nem csak a kertészetre igaz, ha adnának az embereknek eszközöket a kezükbe, nagy valószínűség szerint újraálmodnák a lakókörnyezetüket. Először a saját portájukon, aztán így együtt, másokkal, vannak erre már most pozitív példák.

Addig is eltűnnek a társadalmi korlátok, egzisztenciális különbségek, de átértelmeződik a felelősség és a tulajdonosi szemlélet. Saját szemével látják a termelők a munka eredményét, azt már nem látják, ahol a mikroklíma javulást mutat, ez mind a tevékenységük amolyan láthatatlan, jótékony következménye.

Minden tettük követendő példa egy élhető város szempontjából.

 

kkert2.jpg  kkert3.jpg   kkert4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014220563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása