Hírfolyam
2018. április 12. írta: Kreatívan ébredő

Hírfolyam

optimizmus.jpg

 

Van-e remény az élhető jövőre

Ígéretemhez híven nem fogok vészjóslóan tekinteni a jelenkori állapotokra, és amennyire lehet a megoldásokra fókuszálok a fenntarthatóság kapcsán. Amíg mások is így tesznek, megkímélik magukat sok konfliktustól, aki pedig tud, az persze tegyen jó ügyekért a környezetvédelem területén is. Nem mondom, hogy a tüntetéseknek, és tiltakozásoknak ne lenne pozitív következménye, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha az „energiát” konkrét munkába fektetjük, előbb könyvelhetünk el sikertörténeteket. Akik napról napra benne élnek, lépésről lépésre változtatnak, ez a szegmens pedig nagyon igényli a felemelő híreket.

 

 

Az energiaszegmens

Pakson épülhet meg hazánk egyik legnagyobb naperőműve

Az önkormányzat a honlapján adott hírt arról, hogy pár hete letették az alapkövét hazánk egyik legnagyobb naperőművének mindössze néhány kilométernyire a paksi atomerőműtől. Egy Kft. ide tervezi azt a nagyteljesítményű megújuló energiaközpontot, amely majd tízezer háztartás ellátására lesz alkalmas. A helyszín pedig szimbolikus, tekintve, hogy Paks amúgy is az energiaipar fellegvára, jól megfér egymás mellett majd a nukleáris és a megújuló. Reményeink szerint ki is szorítja azt hosszú távon az energiaszektorból. Kiépítése munkalehetőséget biztosít, de beüzemelése után automatizált rendszerre kell gondolnunk, miközben az atomerőművet esetleges aggódások közepette továbbra is karban kell tartani. A megújuló terve illeszkedik a nemzetközi egyezmények keretében vállalt feladatokhoz, ugyanez a cég még egy ilyen nagy, és további több mint száz kisebb kapacitású beruházást tervez, hogy minél több település villamosenergia-ellátását tudják garantálni.

 

A légszennyezés ellen

A közelmúltban derült fény egy magyar találmányra. Egy légszűrő berendezésről van szó, amely ventilátor nélkül, molekulaszinten gyűjti össze a levegőből az egészségre káros szennyeződést. A találmányt az egészségügy területén is szeretnék hasznosítani, mivel alapvetően megköti a szennyező anyagot, a légszűrő néhány óra leforgása alatt már figyelemreméltóan nagy százalékban csökkenti a baktérium és egyéb gombaspóra jelenlétét, a kénhidrogénben gazdag levegőből pedig kivonja a ként.  Azt már most tudni, hogy készülék megfelel az európai minőségi előírásoknak, ipari felhasználásra állítólag nemrég sikerült uniós támogatást szerezni.

Szintén a légszennyezés problematikájára nyújtanak megoldást bizonyos fafajták, hazánkban is ismert és termesztett példányaik. Az aktív, fotoszintetizáló zöld smaragdfa, akár speciális éghajlati körülmények között is képes a gyors gyarapodásra, energetikai oldalról nagy tömegsűrűsége felveszi a versenyt más fűtőértékű társaival. Ilyen még az energiafűz, és bizonyos majomkenyérfák.

Speciális fákról tartották azt már, hogy befolyásolhatják a klímaváltozás miatt bekövetkezett Golf-áramlat mérséklődését, vagy például a hollandiai partok kőzetsüllyedését is.

 

Gazdasági előrelépések

Miután betiltották Franciaországban a műanyag evőeszközöket, azóta csak az idén betiltottak még számos káros anyagot, így a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat Nagy-Britanniában. Előfordulnak fogkrémekben, bőrradírokban, tusfürdőkben, de méretük túl kicsi ahhoz, hogy a víztisztítók kiszűrjék, így pedig könnyen eljutnak a szennyvízcsatornákon keresztül a folyókba, onnan a tengerekbe, óceánokba.

Az elektromos halászat betiltásáról szólt egy idén nemrég elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. Egyebek mellett azt is hangsúlyozták, hogy lehetőség szerint csökkenteni kell a tengeri emlősök, hüllők és madarak, illetve más nem kereskedelmi mértékben kiaknázott fajok járulékos fogásait, amelyek a nagyüzemi halászat során sajnálatos módon beleakadnak a nagy méretű eresztőhálóba. Oroszországban már évekkel ezelőtt betiltották ezt a fajta módszert.

 

Pár pozitív következménye a felmelegedésnek

Idáig csak arról hallhattunk, milyen káros hatásai vannak a klímaváltozásnak. Az éghajlatváltozást például csak a tengerszint emelkedésről, az esőzés vagy kiszáradás oldaláról szemléltük. Azt elfelejtjük említeni, hogy a globális felmelegedésben például kizöldültek az európai hegycsúcsok, számtalan új növényfajt számláltak már, ezek egyre magasabb területeket hódítanak meg.

A nemzeti parkok területein a belvíznek, mint olyannak nincs jelentősége, belvíz attól válik azzá, hogy az veszélyezteti a közterületeket és be kell avatkozni megszüntetésébe, a természetvédelmi övezetekben viszont tavaknak hívják őket, és nem szabályozzák, így kialakulhatnak vízi övezetek, sokszor teljesen átformálva a korábbi tájképet.

A természet alapvetően harcol a változó körülményekkel és alkalmazkodni próbál, a változásra jelzésértékű üzeneteket ad, amire oda kell figyelnünk például a mezőgazdaságban, és érdemes szemlélnünk arról az oldalról, ahol a növények természetükből adódóan igénytelenebbek, vizet-szárazságot igénylőek-e, az újfajta nézőpontból ugyanis új agrárstratégia válhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr313830732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása