Ökofalvak útja
2018. február 22. írta: Kreatívan ébredő

Ökofalvak útja

Az ökofalvakról a legtöbb embernek a vidéki életmód, a csend és nyugalom, esetleg a térerő vagy a wifi hiánya jut az eszébe. Ez nagyrészt helytálló, mégsem ad kellő képet a mai trendekről, a legkisebb települések ugyanis néha fejlettebb és élhetőbb módszereket alkalmaznak a városi minták helyett. Ráadásul már községek, kisvárosok és térségek mondhatják el magukról, hogy öko módon gazdálkodnak, energiaönállátóak és bio termékeik vannak.

A güssingi út

A ’90-es évek elején Güssing kisvárosának újra kellett terveznie. Az egyik legnagyobb hátránnyal induló kis ausztriai településen elhatározták, hogy felzárkóznak a fejlettebb, nyugati térséghez, ám stratégiában egész más utat követve merész vállalkozásba kezdtek.

A fő elképzelés az volt, hogy helyi erőforrásokat használjanak az energiatermelésben a fosszilis üzemanyagok helyett, önfenntartó módon éljenek, és csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást. Az elképzelés kezdeti újdonsága és sikere következtében 1996-ban alapították meg a Megújuló Energiák Európai Központját, amely minden helyi és megújuló energiával kapcsolatos projekt szakmai koordinációját és megvalósítását végzi.

A következő két évtizedben három biomassza távfűtőmű és két biogáz erőmű épült, valamint számos decentralizált napenergia-projekt valósult meg a településen, a legfrissebb adatok szerint az energiaönellátás mértéke 75%-ra nőtte ki magát. A megújuló energiaforrások hasznosításának köszönhetően 1200 új munkahely és 55 új cég alakult a kisvárosban. A szkeptikusokat is sikerült meggyőzni, azokat, aki váltig állították, hogy nem térül meg a befektetés.

 

Zöld utat a terveknek

A világ szeme jó ideje Nagypálin van, ez a majd ötszáz lelkes kis falu a zalai megyeszékhelytől mintegy 8 km-re található. Innen indult a Zöld Út falufejlesztési program 1997-ben, melynek fő célja egy európai színvonalú, önfenntartó, ám hagyományait megőrző település megújuló energiaforrásainak alkalmazása. A turisztikai szempontokon túl az itt élőket a környezettudatosság, a közösségépítés és a helyi termékek előállítása motiválta. Egy amerikai stílusú lakóparkban és modern közösségi térben élnek, ahol nem ismeretlen a bioszolár fűtésrendszer, a kogenerációs erőmű, vagy az agrárenergetika. A térvilágítást LED lámpák adják, az elektromos járműveket saját napelem-parkjukban tölthetik fel.

Egy ilyen környezetben nevelkednek környezettudatos életmódra a legkisebbek. Az érdeklődőknek a Mobilitási Hét alkalmával lehetőségük nyílik a falu elektromos kerékpárjait kipróbálni, játékos formában ismerkedhetnek a témával.

A napelemek által termelt energia a közösségi épületek költségeit nagyban fedezi és a lakosok számára is elérhetővé tették használatukat, víztakarékos berendezéseik üzembe helyezése és épületenergetikai fejlesztéseik folyamatosak.

A falu gyakran ad otthont tanulmányutaknak és szakmai konferenciáknak. Egyedülálló az energiaültetvény kísérletük, a növények fűtőértéke és a levegőmegújító szerepe miatt, a közel 2 hektár energiafűz ültetésével, és a smaragdfa-mozgalommal példát mutathatnak a többi ökofalunak is.

Nagypáli az országos Energy Globe versenyen jelen pillanatban versenyben van a hazai fenntartható kezdeményezések között önkormányzati kategóriában, de számtalan díjat elnyert már, 2016-ban Európai Falumegújítási Díjat, évekig nyerte annak hazai változatát, ezen kívül a Köztérmegújítási Nívódíj különdíját, és a lakosságszám szerinti kategóriáján belül ott volt Napkorona Bajnokság dobogósai között, ahol például az egy főre jutó napenergia fogyasztást mérték.

 

Forrás: 100% megújuló energia települések/Lépések a 100% megújuló energia felé helyi szinten Európában – Partners of the 100% RES Communities Projekt (Solargo (France) 2015. April)

okofalu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr913690026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása