Február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja
2018. február 01. írta: Kreatívan ébredő

Február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja

1971-ben ezen a napon írták alá Ramsarban azt az egyezményt, amely a vizes élőhelyek védelméért jött létre. A megállapodás elsősorban az ottani madárvilág megmentését tűzte ki célul, mert az emberi tevékenységek hatására olyan mértékben váltak veszélyeztetetté a vizes élőhelyek, hogy az a vízi madárvonulást akadályozta, és szükségessé vált a megőrzésüket biztosító nemzetközi szintű összefogás.

Mára a ramsari konvenció a Föld vizes élőhelyeinek az átfogó védelmét képviseli. Azóta elmondható, hogy az egyezményt összesen 169 ország írta alá, vállalva a biológiai sokféleség megőrzését a „nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében” jelenleg található több mint 2293 vizes élőhelyének mintegy 2 254 188 négyzetkilométernyi területén.

Magyarország 1979-ben csatlakozott a megállapodáshoz, 29 élőhelyet, köztük eleinte a Fertő-tavat, a Balatont, Kis-Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit, később az Ipoly és a Rába-völgyet vagy épp a Baradla-barlangrendszert jelölte meg például a ramsari területek közé. Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan édesvízi terület, folyó, állóvíz vagy láp, melyek őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak élőhelyei, továbbá azok, amelyek legalább 20 ezer vízimadarat tartanak el rendszeresen.

Menjünk és fedezzük fel!

 

 balaton_es_elovilaga.jpg

 

A Balaton az egyetlen hazai időszakos területünk, ahol ősztől tavaszig biztosítani kell a tavon tartózkodó vízimadarak zavartalan életét - derül ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatójából. Ebben az időszakban szárcsák, úszó és bukórécék ezrei vonulnak és telelnek a tavon évről évre, de a rendszeresen átvonuló fajok össz egyedszáma meghaladhatja a harmincezret. 

A Kis-Balatonnál az áttelelés ideje alatt récék és vadludak tízezrei táplálkoznak és pihennek a területen. Költési időszakban főként népes sirály és csértelepek, gémtelepek, és kormorántelepek példányai színesítik a tó madárvilágát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313623574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása