Innováció a világ élvonalában
2018. január 31. írta: Kreatívan ébredő

Innováció a világ élvonalában

Az egyik leggyorsabban fejlődő innováció mára már ötmillió napelemmel ellátott háztartással rendelkező és mintegy százezer embernek munkalehetőséget biztosító projekt, amely a fenntarthatóság szellemiségével indult Bangladesben, és vált természetessé egy forradalmian új energiahasználatot ötvöző kezdeményezésként.

Az ENSZ a harmadik világ felzárkóztatására külön gondot fordít, az EU mint globális szereplő az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a fejlődő országok környezetvédelembe történő bevonására, összesen 48 fejlődő ország részesül különféle támogatásban a fejlesztési együttműködési eszközből.

Ahogy különböző támogató szervezetek, köztük civil megmozdulások lényege is arra irányul, hogy a nyugati világ speciális tudással rendelkező szakemberei kézzel fogható segítséget nyújtsanak, a fenntartható növekedésen belül például oktatással, képzéssel, kutatásokkal, közlekedési és energiahálózatok kiépítésével járuljanak hozzá különböző területeken a vidékfejlesztéshez.

Az energiaprojekt „Grameen Shakti” egy helyi kezdeményezésből indult, eredetileg non-profit céllal jött létre, majd egy üzletember jóvoltából befektetések eredményeképpen hálózat formájában nagyon hamar és nagyon nagy ütemben fejlődött ki működő üzlet, úgy, hogy az itt élő emberek nagy része korábban nem is látott elektromosságot soha. Miközben a térség az éghajlatváltozásnak érzékelhetően áldozata, mégis az itt élők az elsők között tanulták meg a nap-, a szélenergia és a biogáz kezelését, általában véve a természet adta lehetőségek kiaknázását.

Megtérült a befektetett energia

Ma Banglades energiagazdálkodásának 80%-át megújuló energia adja. Az 1996-ban indult projekt Ashden Award rangos nemzetközi kitüntetést is szerzett immár egy évtizede, azóta pedig megtérülni látszik a befektetett energia, miközben a lakosság nagy részének munkát ad a mai napig. A nők foglalkoztatása önmagában véve érdem a térségben.

A társadalom természetközeli, tagjaiban megvannak még a régi hiedelmek, hagyományok, ők még hálásak a természet erőinek az élet biztosításáért, talán ezért működik náluk ennyire hatékonyan, miközben nagyon jól tudják, hogy ez a járható útja a jövő fenntarthatóságának.

 
environment3.jpg  

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr6913619394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása