Zöld karácsony
2021. november 30. írta: Kreatívan ébredő

Zöld karácsony

Ötletek a fenntartható ünnepekhez

karacsony.jpg

 

Mindenekelőtt szeretném kiemelni a jó hírt, hogy a fenntartható ünnepléshez nagyrészt mindenünk megvan otthon, amire szükségünk lehet, nem kell beszerezni méregdrága kiegészítőket. LED-es fénysort is csak akkor, ha már nincs kreatívabb ötletünk, hogy tegyünk valamit a zöldebb karácsonyért. Sokat lehet spórolni a megfelelő világítással, és előkerülhetnek a gyertyák, amikor már kora délután sötétedik.

A karácsony mindenekelőtt a meghittségről szóló családi ünnep, mégis az első, ami eszünkbe jut, az ajándékozás, így fő kérdéskör az, hogy mit adjunk, és kinek. Ez nagyon személyes dolog, mindenkinek a fantáziájára van bízva a választás, azért az nem árt, ha a kiszemelt ajándék hasznos is, esetleg használati tárgy, vagy valami, aminek hasznát vehetjük a jövőben, így nem foglalja el a helyet a polcon, tehát nem válik haszontalanná. :) A digitalizáció megkönnyíti a dolgunkat atekintetben, ha könyvet, hang-, vagy filmanyagot választunk, de még mindig népszerűek a hagyományos fotóalbumok, pont azért, mert olyan ritkák manapság. Ha tényleg maradandót szeretnék adni, ajándékozzunk élményeket, ezek azok közé a meglepetések közé tartoznak, amit garantáltan nem lehet egykönnyen elfelejteni.

Minden más tárgy velejárója a feleslegesnek tűnő csomagolás. Nos, legtöbbünk szekrényében bizonyára ott lapul egy-egy cipősdoboz, bár lehet, hogy egy pár szandál volt korábban benne, és még nem járt le a garanciája. Ilyenkor érdemes megőrizni egy-egy ilyen dobozt, hiszen színes papírral, természetes kiegészítőkkel kicsit feldobva, tökéletes csomagolása lehet bármilyen tárgyi ajándéknak. Ez igaz a kisebb dobozokra is, ezeket év közben ne dobjuk el, hátha egyszer, akár ilyenkor, még jól jöhetnek.

Akinek van hozzá affinitása, és tud régi textilekből újat varázsolni, az tudja, hogy a személyre szabott ajándék milyen különleges lehet. Az elszakadt farmerokat vétek kidobni, amikor van olyan kis cég, amelyik szívesen átveszi azt tőlünk, és újat varázsol belőle, vagy patchwork munkákhoz használja fel a megmaradt anyagot.

A másik kedvenc alapanyagaim az üres befőttes, mézes üvegek. Nagyszerű dekorációt lehet belőlük készíteni egy kis tobozzal, fenyőággal, és sok mindennel, amivel a természetjárás során találkozunk. Egy kis kreatív kivitelezéssel feldobhatjuk a szobát, a papírból kivágott díszek is mehetnek az ablakra, akár egy egyszerű tortalap utóélete is lehet ilyen szép.

Akár a képkereteké. A képeken kívül gobleint, festményt, verset, személyre szóló üzenetet tehetünk bele, ezekből készíthetünk hűtőmágnest, ami szem előtt van az év többi napján is. A naptárak is ilyen szerepet tölthetnek be az otthonunkban, akár a műanyag flakonokból készített rekeszek, a lényeg, hogy karácsony után is mindig eszébe jusson családtagunknak a mostani figyelmességünk. Készítésükkel a gyerekek elsajátíthatják az egyszerűbb kézműves technikákat, a lázas készülődés során lefoglalhatja őket az újrahasznosítás. 

A következő nagy kérdés a részletek mellett, mi legyen a karácsonyi menü. A pazarlás elkerülése végett inkább startoljunk rá egy kiadós háromfogásos menüre, minthogy csináljunk tízfélét, ha annak a nagy része a kukában landol. Népszerű választás a hal, legyünk hát tudatosak atekintetben, hogy milyet választunk. Míg sajnos sokan választják a tengeri halat, aki teheti válassza a hazait. Ez utóbbi persze igaz minden más hozzávalóra is. A karácsonyi menü lezárásaként ideális nassolni való a fűszeres, illatos mézeskalács, ami a sütésében rejlő szeretet erejével képes összehozni a család női tagjait, és a gyerekeket, emellett nagyon jó dekorációs kellék fenyőfára, ajándékdobozokra, vagy önmagában is ajándékként.

Ünnepekkor ajánlott a konyhát a papírtól tehermentesíteni. Ilyenkor jól jön a ruhaszalvéta, és a mindenféle többször használatos mosogató eszköz. Lehetnek olyan tárgyaink, konyhai kiegészítők például, amelyeket csak és kizárólag az ünnepekkor veszünk elő, terítők stb., amelyből nem kell minden évben újra beruházni, kicsit új köntösben a régi, jól bevált, örökölt dolgok sokkal személyesebbé teszik ezeket a különleges napokat.

A fenyőfa vagy éljen, és legyen jövője a kertünkben, vagy inkább kölcsönözzük olyan helyről, ahová vissza is lehet vinni. Egyre többen választják a műanyag fenyőt, ami persze, ha minden évben ilyenkor használják, talán okos megoldásnak tűnhet, okosabb, mint azt választani, hogy kivágásra ítéljenek egy élőt.

Legjobb minden fontos tevékenységgel elkészülni még, mielőtt lemegy a Nap, hogy napnyugtakor már ünnepre készen várjuk a csodát. Ez az energiafalánkságunkat is csökkenti. Lehetőleg legyünk együtt. S ez a legszebb lényeg, hogy mindenféle körítés nélkül is éljük meg a szeretet ünnepét, hogy az önmagában is boldog és teljes legyen.

A karácsonyhoz szorosan hozzátartozik az adakozás. Számtalan alapítvány, szervezet hirdet hátrányos helyzetű emberek számára akciókat. A Vöröskeresztnek például adományboltjai várják országszerte a megunt, használt dolgokat, és juttatják el munkatársaik a rászorulóknak, legyen szó ruhaneműről, iskolaszerekről vagy akár bútorokról. Ilyenkor nemcsak jót cselekszünk, hanem a környezetet is védjük.

 

karacsonyi_kavalkad.jpg

 

dekoracio.jpg

 

csomagolas.jpg

 

 

 

mezeskalacs.jpg

 

 

erdo_telen.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916769702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása