A jövő generációja
2020. szeptember 19. írta: Kreatívan ébredő

A jövő generációja

1.jpg

 

A "Lauerates and Leaders for Children Summit" elnevezésű csúcstalálkozó összehozta a Nobel-díjas kiválóságokat és a globális vezetőket, hogy sürgős lépéseket tegyenek a pandémiát követő gyermekjogi katasztrófák megelőzése érdekében. Különböző országokból érkező, az ügyet meghatározó képviselők ültek le egy asztalhoz, mert elkötelezettek a mellett, hogy ösztönözzék a nemzetközi közösséget a világ legkiszolgáltatottabb gyermekei iránti együttérzés globalizálására.

Kezdetben a Nobel-békedíjas Kailash Satyarthi hívta össze ezt a találkozót 2014-ben. Két évvel később hivatalosan 15 Nobel-díjas és gyermekekért felelős vezető hívta életre a kezdeményezést a marginalizált gyermekekért tett kötelezettségvállalások és intézkedések foganatosítására.

Mindeközben az ENSZ főtitkára a globális oktatás finanszírozásának növelését szorgalmazta, a levelükre hivatkozott a nyilatkozata a 2015. évi oslói Fejlesztési Oktatás csúcstalálkozón, amelynek során létrehozták a Globális Oktatási Lehetőségek Finanszírozásának Nemzetközi Bizottságát.

A mostani kétnapos rendezvényt szeptember 9-én Őszentsége a XIV. Dalai Láma nyitotta meg internetes üzenetével.

Azt mondta: „A jövő a mi kezünkben van, de nemsokára a mai fiatal generáció fog a világunkról gondoskodni, és rólunk, idősebbekről. A globális felmelegedés nagy hatással van mindennapi életünkre. Utólag visszatekintve a XX. századra és a XXI. századra, az előbbit meghatározta az erőszak, az utóbbit nem ez kellene, hogy meghatározza. Ma mindenhol előszeretettel használják a világbéke kifejezést, a múlt században nem beszéltek erről ilyen nyíltan. A mai generáció gyermekei a kulcsai annak, hogy a jövőt egy békésebb világgá tegyék. A mai szocializálódott világban a gazdagok gazdagok, a szegények szegények maradnak. Én mindig a szegények pártját fogtam.” - tette hozzá. „Rájuk gondolok, amikor jólétről beszélek. A gyermekeknek pedig azt üzenném, hogy egy napon legyen gondjuk csökkenteni a szakadékot gazdagok és szegények között. Figyelemmel kell lennünk az emberiség felé, különösen a szegények irányában, ők azok, akik igazán segítségre szorulnak. Nem elég hinni csak Istenben, akárhogy is nevezzük őt, erőfeszítéseket kell tennünk embertársainkért.”

Kailash Satyarthi elmondta, hogy a „Fair Share for Children” kezdeményezés már nem egyedülálló, de egy konkrét kiáltás az igazságért, amely érvényesítésében részt vállalnak ma a világ szellemi vezetői. Ez a találkozó egy kollektív ígéret a legsérülékenyebb rétegek számára, és az ígéretek megvalósításához azonnali cselekvésre hívják fel a világ kormányait.

A kétnapos online találkozón szóba került az oktatás, annak elérhetősége a hátrányos helyzetűek számára, a migráció gyermekszemszögből, a gyermekmunka felszámolása, és nem utolsó sorban a globális felmelegedés, és a természeti erőforrásokhoz való jog, mint tiszta víz és levegő. Elhangzott, hogy a ma gyermekei lesznek a jövő felnőttjei is egyben, és nekünk mindig emlékeztetnünk kell magunkat erre.

 

2.jpg

 

7.jpg

 

6.jpg 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativanebredo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716207208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása